Sitrontesten

Ta testen!

Har du for mye eller for lite magesyre?

Visste du at symptomer på både for mye og for lite magesyre kan ofte være svært like?

Hva er magesyre?

  • Magesyre er en sterk syre som produseres i magen, hovedsakelig bestående av saltsyre (HCl), og skal ha en pH på mellom 1,5 og 3 for å fungere optimalt, og er viktig for fordøyelsen ved å bryte ned maten vi spiser, spesielt proteiner, og hjelpe kroppen med å absorbere næringsstoffer som vitaminer og mineraler. En viktig oppgave for magesyren er å sterilisere maten. Når magesyren er i orden, vil de fleste bakteriene i maten bli ødelagt.

  • Symptomer på både for mye og for lite magesyre kan ofte være svært like. Symptomer som halsbrann, oppblåsthet, fordøyelsesbesvær og ubehag kan oppstå i begge tilfeller. Så hvordan kan du vite om du har for mye eller for lite magesyre?

  • Det finnes ulike måter å få svar på.

  • Problemer i magen

    Mange som sliter med fordøyelses- eller andre helseproblemer tenker ikke på at årsaken ofte kan ligge i selve magesekken. To viktige funksjoner i magen kan ha stor innvirkning på helsen:

    • Magesyreproduksjonen

    • Vedlikeholdet av slimhinnen

    Begge disse spiller en avgjørende rolle i fordøyelsen og kroppens generelle velvære.

    Hvordan vet du om du har for lite magesyre?

    Det er mulig å sjekke dette hjemme på en enkel måte

    Alle testene utføres hver for seg på tom mage på morgenen:

    Natrontesten

    Ha en t-skje med natron (bikarbonat) i et halvt glass vann, drikk på tom mage. Natron vil reagere med magesyre og danne en rap om du har nok eller for mye magesyre. Raper du (det skal være en kraftig rap) ikke innen 15 minutter antyder testen at du har for lite magesyre.

    Sitrontesten

    Drikk saften av en halv sitron på tom mage, dette skal svi i magen om du har nok magesyre. Kjenner du ingen svie, så antyder testen at du har for lite magesyre.

    Rødbetetesten

    Det er også en tredje test, som kanskje ikke er så kjent, men det er rødbete-testen:

    Spis ca 100 gram ferske eller nykokte rødbeter, blir urin litt rødaktig eller rosa etterpå antyder testen at du har for lite magesyre.

    Det kan være at kroppen din produserer for lite magesyre, og dette kan ha større konsekvenser enn du kanskje er klar over. Når magesyreproduksjonen ikke er tilstrekkelig, påvirkes det aller første trinnet i fordøyelsen. Dette fører til at maten ikke brytes ned ordentlig, og det kan skape en dominoeffekt gjennom hele fordøyelsessystemet. Resultatet er ofte en rekke utfordringer, som fordøyelsesplager, manglende opptak av viktige næringsstoffer, og på sikt kan dette bidra til mer alvorlige helseproblemer som vitamin- og mineralmangler.

Mange synes det er rart å høre at for lite magesyre kan være et utbredt problem, men ernæringseksperter ser dette ofte. Det som forvirrer mange, er at symptomene på for lite magesyre kan ligne veldig på symptomene for mye magesyre gir. Ting som halsbrann, sure oppstøt og ubehag i magen blir ofte tolket som tegn på for mye magesyre. Men disse symptomene kan også oppstå når magesyreproduksjonen er lav. Det virker kanskje motstridende at lite magesyre kan forårsake halsbrann og sure oppstøt, men dette skjer fordi maten ikke brytes ned ordentlig og magesyren lettere kan stige opp i spiserøret.

Årsaker til lav magesyreproduksjon

Det finnes flere faktorer som kan bidra til at kroppen produserer for lite magesyre. De mest sentrale årsakene inkluderer:

  • Stress er en av de vanligste årsakene til nedsatt magesyreproduksjon. Når kroppen er i en stresset tilstand, reduseres energien som normalt brukes til fordøyelsen.

  • I dagens samfunn er stress imidlertid mer kronisk og vedvarende, ofte knyttet til faktorer som jobb, økonomi eller relasjoner.

For mye karbohydrater i kosten

  • I dag får vi i oss mye karbohydrater, spesielt raffinerte varianter som sukker og hvitt mel. Dette har flere negative konsekvenser for kroppen og er sannsynligvis en betydelig årsak til mange av de helseproblemene vi ser i dag. Et kosthold rikt på karbohydrater, særlig de bearbeidede, fører til en økning i insulinnivået i kroppen.

  • Når insulinnivået er høyt, ser det ut til å kunne hemme magesyreproduksjonen. Høyt insulin signaliserer at maten allerede er under fordøyelse og absorpsjon, noe som betyr at behovet for magesyre reduseres.

Mangel på næringsstoffer

  • For at kroppen skal kunne produsere magesyre, kreves det en rekke viktige næringsstoffer. Sink, aminosyren histidin og flere B-vitaminer spiller en avgjørende rolle i denne prosessen.

  • Det er indikasjoner på at mange mennesker sliter med å få i seg nok av disse essensielle næringsstoffene, enten på grunn av et næringsfattig kosthold eller dårlig opptak. Stress, som både hemmer fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer, gjør situasjonen enda mer utfordrende, noe som gjør mangel på disse næringsstoffene til en sannsynlig årsak til redusert magesyreproduksjon.

Hva kan vi gjøre for å bedre fordøyelsen og balansere magesyren?

  • Magesyreproduksjonen er en komplisert prosess, blant annet er den avhengig av en del vitaminer og mineraler (dette blir optimalisert for deg personlig gjennom en hårmineralanalyse, om du velger å ta en slik test) og en del andre faktorer, men det er enkle grep du kan gjøre for å få det bedre.

  • Få kontroll på kronisk stress. Dette vil gi deg en bedre hverdag også utenom fordøyelsen.

  • Spis mindre og oftere (for store porsjoner belaster kroppen og gjør det vanskeligere å fordøye maten)

  • Drikk utenom måltidene, vann tynner ut magesyren og det ønsker vi ikke når vi spiser

  • Tygg maten ordentlig

  • Unngå sukkerholdige og bearbeidede matvarer (ferdig-produkter)

  • Gjør det du kan for å holde blodsukkeret stabilt

  • Spis ren mat med næring, dvs fiberrike matvarer som grønnsaker og frukt, proteiner fra rent kjøtt og riktig fett, som olivenolje, avokado, nøtter, kokosfett og omega-3 

  • Få nok søvn (nok søvn skaper bla. overskudd av energi og reduserer stress)

  • 30 minutter daglig med aktivitet som gåtur, sykkeltur eller annet hjelper på humøret og fordøyelsen